diumenge, 30 d’octubre del 2011

Melmelada de figues.

Fa dies vaig anar a Parets, a casa d'unes cosines de la meva mare i quan vas allà sempre tornes carregada, pebrots, raïm, carabassa... i sobre tot, figues, tenen unes figues... tan bones, tan dolces, que vam haver de parar de menjar per poder fer aquesta melmelada.

Com la melmelada de pebrot o la de tomàquet, aquesta la podem prendre per esmorzar, amb una torrada amb mantega o sense mantega, però jo recomano tastar-la sobre d'una torradeta amb formatge...

Estic descobrint que m'agrada menjar més del que jo em pensava, llastima de la dieta...




Ingredients:
750 grs. de figues amb pell però sense la cua, 300 grs. de sucre, el suc de 1/2 llimona i una culleradeta de canyella.

Preparació:
Posar les figues trossejades en el got de la thermomix i trossejarem durant 4 segons en velocitat 4.
Afegirem el suc de llimona, el sucre i la canyella i programarem 30 minuts, 100º, velocitat 2. Ho farem sense el cubilet, però col·locarem el cistell damunt per evitar esquitxades.
Passat el temps comprovarem l'espessor de la melmelada, si estigués molt clara programarem uns minuts més a temperatura varoma. Hem de tenir en compte que quan es refreda s'espesseix.
Tindrem preparats uns pots esterilitzats i els omplirem amb la melmelada calenta fins a la vora, tancarem amb la tapa i els deixarem refredar de cap per avall o els bullirem al bany maria 20 minuts.

Bon profit.

dijous, 27 d’octubre del 2011

Púding d'arròs amb llet.

Tornem a estar a dia 28 i amb ell ens arriba la proposta de "memòries d'una cuinera", que aquest més és l'arròs amb llet.

Ja he dit alguna vegada, que l'arròs amb llet és un dels meus postres favorits, un dels que més records em porta, en aquest cas no de la meva àvia, com a vosaltres, sinó de la meva mare, encara ronden per casa els plats on el menjàvem els tres germans (el petit encara no ha parat) ...és com si ara mateix ho estigués veient.

Arròs covat dóna'l al gat... bé vosaltres direu, li donem al gat o ens el mengem...




Ingredients:
Arròs amb llet, 5 ous, caramel líquid (50 gr. de sucre, una mica d'aigua i unes gotes de llimona).

Preparació:
Mentre preparem l'arròs (ja sigui de la manera tradicional o com jo, amb la thermomix), pre-escalfarem el forn a 180º amb una mica d'aigua a la safata.

Prepararem el caramel en una paella, posarem tots els ingredients en una paella i ho deixarem a foc mig, fins que tinguem un caramel ben torradet. Quan sigui llest el posarem en el motlle on courem el púding, reservarem.

Quan l'arròs amb llet sigui llest, retirarem la pell de la llimona i el pal de canyella, incorporarem al got els ous batuts i programarem 30 segons perquè s'integrin, ho posarem al motlle on tenim el caramel.

Introduirem el púding d'arròs amb llet al bany maria que tenim preparat al forn uns 30 minuts a 180º, si encara li faltes una mica el deixarem 5 minuts més.

Quan sigui fred desemmotllarem i decorarem al gust.

Bon profit.

dimecres, 26 d’octubre del 2011

Pizza barbacoa.

Hi ha partit, amics i un sopar per poder patir "tranquil·lament" aixecant-te del sofà quan estem apuntet de celebrar un gol o simplement fem un "Uix casi" ens han ficant un...

Els nens encantats, a mi personalment, m'agrada bastant més aquesta que la que comprem feta, però claaaro, aquesta l'hem de fer...




Ingredients:
La massa: 200 gr. d'aigua, 50 gr. d'oli, una culleradeta de sal, 1 sobre de llevat (tipus royal), 400 gr. de farina.

El farcit: salsa Barbacoa, carn de vedella picada, orenga, mozzarella rallada i oli d'oliva.

Preparació:
Posarem l'aigua i l'oli en el got de la thermomix i programarem 1 minut a 40º en velocitat 2.
Afegirem el llevat i la farina, programarem 1 minut a vel. espiga.
Retirarem la massa del got i l'estendrem ben fina (al forn creix) amb ajuda del corró.

Repartirem una mica de la salsa barbacoa sobre la massa, afegirem la vedella que haurem sofregit amb la ceba, una mica i un rajolí d'oli en una paella, espolvorejarem amb l'orenga i el formatge mozzarella, tornarem a posar mes salsa barbacoa per damunt i ficarem al forn pre-escalfat a 220º, fornejarem fins que la massa sigui torrada i el farciment al punt.

Bon profit.

dilluns, 24 d’octubre del 2011

Tian de verdures.

Si, ho reconec, m'he copiat. Però és que quan vaig veure aquesta recepta en el blog "Bocados de cielo", em vaig quedar sense alé, i això que en les fotos no es veia acabat, però no em vaig poder resistir, ja m'ha passat alguna que una altra vegada, que veig una recepta i fins que no la provo, no paro.

D'altra banda, això de tenir un bloc és una chollo (culinariament parlant,clar). Amb el rotllo que és per al bloc, aquí mengem tots de tot.

Estic mes contenta!




Ingredients:
Albergínies no gaire grosses, Carbassó, Tomàquets madurs, Cebes tendres, sal, pebre i oli d'oliva. Formatge ratllat (o medallons de formatge de cabra o brie, al gust).

Preparació:
Rentar les verdures i tallar-les en rodanxes de 1/2 cm.
Posarem l'albergínia en un colador amb sal per treure-l'hi l'amargor.
En una safata que pugui anar al forn anirem col·locant les verdures alternant-les, les col·locarem en capes, sempre en el mateix ordre i ben juntetes.
Salpebrarem i posarem bé d'oli d'oliva. Fornejarem a 180º durant 30 minuts (si ens agraden més rostides les deixarem una estona més).

5 minuts abans de que s'acabi el temps afegirem el formatge per sobre.

Bon profit.

dissabte, 22 d’octubre del 2011

Muffins de xocolata i nabius.

Hummm...




Ingredients:
150 gr. de xocolata negra, 100 gr. de mantega a temperatura ambient, 100 gr. de sucre, 70 gr. de farina, 4 ous, 1/2 culleradeta de llevat royal, un polsim de sal i uns nabius deshidratats.


Preparació:
Separarem les clares de els rovells i les muntarem, posarem la papallona a la thermomix i muntarem les clares amb un pessic de sal, programarem 4 min. vel.3 a 40º. Les reservarem.

Fondrem la xocolata amb la mantega al micro, i deixarem temperar.
Muntarem els rovells amb el sucre 2 min. a vel. 3. Afegirem la xocolata (ja temperat), la farina i el llevat.
Finalment afegirem la barreja sobre les clares i amb molta cura les integrarem a la barreja. També afegirem els nabius.

Omplirem les càpsules, com sempre, fins a 3/4 parts i fornejarem uns 20 minuts, amb el forn preescalfat a 190º.

Deixarem refredar sobre una reixeta.


Bon profit.

dijous, 20 d’octubre del 2011

Felicitats.

Si hi ha una cosa que m'agrada es fer anys...

avui en faig 1.





diumenge, 16 d’octubre del 2011

Risotto de bolets i gambes.

Aquesta vegada no he trobat ajuda per ningun canto, crec que la propera vegada provaré ha fer-ho a la thermomix, que com a mínim remena sola...





Ingredients:
400 grs. d'arròs arbori, 400 grs. de bolets (xampinyons, portobello, shitake...), 300 grs. de gambes senceres o llagostins (també podem utilitzar gamba pelada congelada), una ceba petita, una nou de mantega, 1 litre de brou de peix, 150 grs. de parmesà ratllat, un got de vi blanc sec i sal.

Preparació:
Netejarem els bolets, es tallen en trossos grans.

Saltejarem les gambes en una paella amb una mica oli i sal a foc fort durant 2 minuts. Reservarem.

En una cassola amb la mantega posarem la ceba tallada fina, sofregirem a foc mitjà. Quan aquesta sigui mig feta afegirem els bolets i les sofregirem uns minuts, salarem.
A continuació afegirem l'arròs i sofregirem fins que vegem que canvia de color. Afegirem el vi i remourem fins que s'evapori.
Afegirem 2 o 3 cassons del brou (que mantindrem calent). Aquí ve el "fotut" del risotto, no deixarem de remoure l'arròs ni un moment, amb una cullera de fusta.
Anirem tirant el brou mica en mica, fins que vegem que l'arròs esta al nostre gust, ha d'estar un pelet... compacte o sencer. Aproximadament amb 15-20 minuts tindrem prou (encara que semblara molta més estona).
Si ens quedem sense brou, li podem afegir una mica d'aigua calenta. Reatificarem de sal.

Afegirem les gambes i el parmesà ratllat a la cassola i mourem amb cura de no trencar les gambes.

Emplatarem, decorarem al gust i ens ho menjarem calent.

Bon profit.





Des-de el 15 d'octubre fins el 30 de novembre, podem gaudir de les jornades gastronòmiques del bolet del maresme 2011.
A la fotografia trovareu l'enllaç on podeu consultar tots els actes que es faran i els restaurants on podeu anar a tastar la cuina maresmenca amb bolets.

divendres, 14 d’octubre del 2011

Bombons farcits de moniato.

Aquest mes, des de "els fogons de labordeta" i dintre de la "recepta del 15" ens conviden a fer una recepta amb moniatos, tot i que a casa meva mai s'han fet servir gaire, cada any que passa intento fer-los servir una miqueta mes.

La meva proposta ve donada, d'una part, de les ganes de participar en aquesta proposta i d'una altre part, de la necessitat de començar a fer practiques fent bombons, ja que m'he encaparrat i quan m'encaparro...

La idea va sortir d'algun bloc, encara que no recordo quin i la tècnica surt de llegir molts blocs i d'alguna visita a la biblioteca, on vaig trobar un llibre una mica atrotinat, però fantàstic sobre com treballar la xocolata.

No han sortit gaires, però esclar, ha estat una prova!!!





Ingredients:
Mitja tableta de xocolata al 70 %, 100 gr. de nous de macadàmia, 2 moniatos mitjans bullits, mantega, canyella i 150 gr. de sucre morè.

Les quantitats son una mica aproximades.

Preparació:
Desfarem la xocolata al microones amb una cullerada de postres de mantega, amb molta cura que no es cremi. Quan sigui liquida pinzellarem un motlle per a bombons, ho taparem amb film i el portarem a la nevera perquè es refredi. Aquesta operació la farem 2 o 3 vegades, la xocolata que ens quedi la reservarem.

Per fer el farciment, al got de la batedora posarem els moniatos i el sucre (si els moniatos son calents, el sucre es fondrà millor), afegirem la canyella i un grapat de nous de macadàmia, triturarem una mica mes. Jo he deixat les nous un pel senceres, per poder trobar-les, però si no us agraden podeu polvoritzar-les o canviar-les per ametlles. Esperar que el moniato es refredi completament.

Traurem el motlle de la nevera i amb ajuda d'una màniga omplirem els bombons, deixant lloc per tancar-los amb xocolata (uns 2 mm.).

Tornarem a escalfar en el microones la xocolata i amb ajuda d'una cullera ho tirarem per sobre del moniato.

Taparem una altra vegada amb film i deixarem en la nevera com a mínim 2 hores.
El moment de desemmotllar em feia una mica de por, però ha estat molt mes fàcil del que temia, amb un parell de cops secs, solucionat. Una altra cosa ha estat tallar el punyeter bombó.
Bon profit.


 

diumenge, 9 d’octubre del 2011

Montaditos (I).

Tarda de Diumenge, avorrida, farta d'estar al sofà, L'únic que salvava la tarda era el partit que donaven per la tele, però com anàvem una mica sobrats, li faltava un xic d'interès, a la mitja part vaig pensar, me'n vaig a la cuina... a veure que surt.

Va sortir un "berenar-sopar" una mica extrany perquè l'hora no era, ni per una cosa ni per l'altra.




Ingredients:
1 barra de pa (a casa meva de chiripa), formatge basil (el descobriment d'aquest estiu), olives negres, un rulo de formatge de cabra petit, restes del pisto que tenia a la nevera.

Preparació:
Tallarem la barra en rodanxes no gaire gruixudes, les posarem a la placa de forn i les fornejarem, no han d'estar daurades, només han de tenir aquell puntet "crisp". Mentrestant tallarem en rodanxes els formatges, quan el pa sigui llest el treure'm del forn i repartirem els formatges per sobre, (meitat i meitat, perquè no es barallin), tornem a fornejar fins que es fonin els formatges.
Quan siguin al nostre gust, les traurem i posarem sobre dels de formatge de cabra una cullerada de pisto, els de formatge basil, els he "adornat" amb una oliveta.
Servir calentons, menjar en bona companyia.

Els de formatge de cabra, estaven bons, els de formatge basil, passables. Si voleu que siguin bons de debò, deixar-vos d'olives i damunt del formatge posar una mica de pernil salat, abans de fornejar-los. Hummm...

Bon profit.

divendres, 7 d’octubre del 2011

Melva.

Dissabte passat, a la peixateria vaig veure unes melvas que feien molt goig, no les havia comprat mai i després de comentar amb la peixatera, el tipus de peix era, em vaig decidir a emportar-me una cap a casa.

L'he fet com faig gairebé sempre la tonyina, el resultat ha sigut bo, ens ha agradat a 3 de 4, no esta malament la mitjana. Repetirem... segurament.


Ho sento molt Rubèn.




Ingredients:
1 melva feta a lloms, 2 pebrots verds, 1 pebrot vermell, 2 nyores,1 ceba, tomàquet madur, conyac, 2 alls, pebre, sal i oli.

Preparació:
Primer de tot posarem les nyores en remull amb aigua templadeta, durant com a mínim 2 hores.
Netejarem els lloms de melva de les possibles espines, li treure'm la pell i els passarem per la cassola a foc viu amb un rajolí d'oli, només perquè agafin color, s'acabaran de fer després.
Tallarem en làmines els alls i els posarem en la mateixa cassola perquè es daurin, a foc suau, trossegem la ceba i els pebrots en tires fines i ho afegirem tot a la cassola. Salpebrarem i "pocharem". Quan la ceba sigui transparent afegirem un bon raig de conyac i deixarem que redueixi. Quan hi hagi reduït a la meitat, afegirem la polpa de les nyores que teníem en remull.
A continuació li posarem el tomàquet picat ben petit o una mica de salsa de tomàquet natural, i ho deixem coure tot junt uns 5 minuts.
Quan tinguem la salsa llesta, li afegirem els trossos de melva i deixarem coure uns 5 minuts més.

Bon profit.

diumenge, 2 d’octubre del 2011

Saladets de pasta de full. "Pla B".

L'altra nit ens vam reunim uns quants amics a sopar, un porta una cosa, un altre porta un altra i així passem una bona estona. Aquest sopar comença a ser un clàssic per celebrar el final de l'estiu i el començament de les classes.

La qüestió és que jo tènia pensat preparar unes postres i el divendres a la tarda, em vaig passar toooooota la tarda fent cons de pasta de full per omplir-los amb crema pastissera i gerds. El problema arriba, quan en el meu passeig matiner del dissabte amb l'amfitriona del sopar, em va dir que gairebé tots portaríem postres...

Doncs res... a veure que trobem per la nevera i passem al pla B.



Ingredients:
Pasta de full fresca, llagostins cuits, carn de cranc, una bossa d'amanida variada i una mica de maionesa, un ou batut per pintar. Necessitarem també motllos especials per fer cons.

Preparació:
Estirarem la pasta de full una mica amb el corró. Farem tires fines (com d'un dit i mig d'amples), greixem una miqueta el con amb una gota d'oli, perquè no se'ns enganxi i anem embolicant les tires en el motlle, començant per la part fina. Batrem l'ou i amb un pinzell pintem la pasta de full. Ficarem al forn pre-escalfat a 200º i fornejarem els cons uns 10 minuts fins que siguin daurats.
Deixarem refredar, desemmotllarem amb molta cura i reservarem.

Per fer el farcit picarem tots els ingredients molt, molt petits (si no, no podrem omplir els cons), els lligarem amb una mica de maionesa, reservarem a la nevera fins al moment de servir, que omplirem els cons amb molta cura (jo ho vaig fer amb el mànec d'una cullera).

No els podem omplir amb molta antelació per que se'ns pot estovar la pasta de full.

Bon profit.